Handhaving wettelijke verplichting
De Taskforce Verlichting stelt de minister van VROM voor, om gemeenten en provincies te stimuleren tot handhaving van de Wet milieubeheer op verlichtingsgebied. Dit kan via de zogenoemde ‘koplopers aanpak’ en met eenvoudige hulpmiddelen. Voorbeelden van hulpmiddelen is een maatregellijst en een energiescan. In totaal kunnen hiermee tienduizenden utiliteitsbedrijven worden bereikt.
De ‘koplopersaanpak’ houdt in dat in 2009 bij minimaal 6 provincies en 30 gemeenten bestuurlijk commitment is. Hierbij wordt uitvoering gegeven aan de handhaving van de verlichtingsmaatregelen bij utiliteitsbedrijven. Deze gemeenten en provincies stimuleren utiliteitsgebouwen om bestaande verlichting te vervangen door energiezuinige verlichting. Als bedrijven hiertoe niet bereid zijn, kan dit via de Wet milieubeheer worden afgedwongen. Dit is mogelijk bij bedrijven met een verbruik van minimaal 25.000 m3 gas en 50.000 kWh elektriciteit per jaar.
Zoals in eerder aangegeven, wordt geadviseerd om deze verplichting uit te bereiden voor alle utiliteitsgebouwen. De 30 koplopergemeenten en 6 koploperprovincies namen het op zich om hun kennis en ervaring in te zetten. Hiermee hebben ze ten minste 3 andere gemeenten of provincies te laten meedoen in de aanpak.
Zo gaven in 2010 ruim 100 gemeenten en provincies uitvoering aan de handhaving van de wettelijke verplichting. In 2011 moesten dit 300 gemeenten en provincies zijn.
Voor de financiering van deze activiteit kunnen gemeenten en provincies gebruik maken van de financieringsregeling Lokaal Klimaatbeleid. Ook de VROM-Inspectie kan in de handhaving wellicht een rol vervullen. De minister van VROM wordt geadviseerd om over de ‘koplopers aanpak’ afspraken te maken met VNG en IPO, bijvoorbeeld in het kader van de klimaatakkoorden die met VNG en IPO zijn of nog worden gesloten.